Door China reizen met de trein, is het een slim idee? En waar moet je op letten bij een treinkaartje kopen?

Als het een keuze is tussen de bus of de trein, dan neem ik elke keer de trein. Het spoorwegnet in China kan in het begin een beetje verwarrend zijn, maar wees gerust, ik ben hier om de dingen een beetje op te helderen. China heeft een enorme bevolking, zo’n 1,3 miljard mensen, dus als je een treinreis plant, boek dan vroeg je ticket.

  • Dat klopt, ik heb gezegd, ga er vroeg heen, je kunt niet echt een treinkaartje online kopen in China, je moet naar het station gaan, en het kaartje kopen. Dit kan een beetje ontmoedigend zijn, vooral als je in een grote stad bent.
  • Als je in een kleine stad bent, zal het niet zo hectisch zijn, maar het zal zeker zo verwarrend zijn. Dat is echter wel zo als je gewoon met een zinnenboekje naar binnen gaat, in de hoop op het beste.
  • Eerst en vooral moet je weten wat voor soort tickets er worden aangeboden; ze variĆ«ren van een harde zitplaats tot een zachte slaper.

Harde en zachte stoel

Als uw reis iets meer dan een paar uur duurt, overweeg dan niet eens een harde stoel, u kunt net zo goed de extra paar dollar betalen en voor de zachte stoel gaan. De soft seat is wat je zou verwachten van een trein in West-Europa, een weekendje weg in zo’n trein is echt een ellende. Je kunt beter wat meer betalen voor comfort.

Hard en zacht slapen in een trein, waar moet je aan denken?

In tegenstelling tot de naam is het eigenlijk niet moeilijk. Toen ik hier voor het eerst van hoorde, dacht ik dat er een plank hout zou worden aangeboden. Harde slapers zijn precies hetzelfde bed als zachte slapers, ze hebben allebei drie bedden. Het enige verschil is dat bij een zachte slaper er zes mensen in elk compartiment zitten, en bij een harde slaper zit iedereen in dezelfde koets. Om eerlijk te zijn, als je zelf een goed oogmasker en een setje oordopjes krijgt, is een harde slaper prima.

Ok, dus hier is het, de checklist voor een goedkope treinreis

Laat iemand Chinees precies opschrijven waar je naartoe gaat, hoe laat, en welke klasse/zitplaats je wilt. Als u niemand kunt vinden, is hier een tip, gebruik de Google-vertalershulpmiddel, haal de Chinese karakters van waar u naartoe gaat, en maak er een foto van. U kunt de persoon aan de kassa de foto van uw camera of smartphone laten zien. Je moet ook vertalen en fotograferen welke stoel of welk bed je wilt. Je kunt ook je smartphone gebruiken om de datum weer te geven, of het gewoon opschrijven. Nummers zijn OK in China.